پنجشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۸ - ۱۷:۲۶
گزارشی از سومین سالگرد رحلت آیت الله هاشمی رفسنجانی

حوزه/ آیین گرامیداشت سومین سالگرد رحلت آیت الله هاشمی رفسنجانی و بزرگداشت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، با پیام تصویری حضرت آیت الله جوادی آملی و با حضورمعاون اول رئیس جمهور، در سالن اجلاس سران تهران برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری «حوزه» از تهران، آیین گرامیداشت سومین سالگرد رحلت آیت الله هاشمی رفسنجانی و همچنین بزرگداشت شهادت سردار شپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، پیش از ظهر امروز با پیام تصویری حضرت آیت الله جوادی آملی و با حضور معاون اول رئیس جمهور، شخصیت های سیاسی و برخی سفرای کشورها، در سالن اجلاس سران تهران برگزار شد.

آیت الله هاشمی رفسنجانی از نظر فقهی صاحب‌نظر بود/ توصیه هایی به بازماندگان

حضرت آیت الله جوادی آملی در پیامی به این مراسم با اشاره به مقام قرآنی و فقهی  آیت الله هاشمی رفسنجانی، بیان داشتند: برای رسیدن به محتوای جهانی قرآن کریم یک پژوهش محققانه خستگی‌ناپذیر لازم است و یک کوشش و تلاش همه ‌جانبه.

ایشان در ادامه افزودند: مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی سالیان متمادی فقه را در مشهد و محضر اساتید نام‌آوری مثل امام(رضوان الله علیه) فرا گرفت. قرآن را تا آنجا که مقدور بود از مکتب علامه طباطبایی آموخت و سایر مسایل دینی را از محضر آیت الله العظمی بروجردی(رضوان الله تعالی علیه) و بزرگان دیگر همچنان امام راحل فرا گرفت و از نظر فقهی صاحب‌نظر شد و علاقه‌ او نسبت به فقه این بود که حکومت دینی تشکیل شود.

این مرجع تقلید در توصیه ای به بازماندگان آیت الله هاشمی رفسنجانی ابراز امیدواری کردند که ذات أقدس الهی روح او را با روح شهدا و صلحا و صدّیقین محشور کند و بازماندگان معظم و مکرّمشان را صبر جزیل و أجر جمیل مرحمت کند و آثاری که ایشان در حمایت از رهبری داشتند آن آثار را همگان حفظ کنند و در محضر رهبر و در خدمت رهبر هیچ کوتاهی نکنند که نظام، یک نظام الهی است و با حفظ وحدت رهبری و حمایت از رهبر و حمایت از دولت و ملت و حمایت از اقتصاد سالم، امنیت سالم، امانت سالم، آسایش سالم کشور به مقصد والایش می‌رسد.

متن کامل پیام معظم له به شرح زیر است:

أعوذ بالله من الشّیطان الرجیم

بسم الله الرحمن الرحیم

«الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ‏ وَ صَلَّی اللَّهُ عَلَی ‏جَمِیعِ الْأَنْبِیاءِ وَ الْمُرْسَلِین ‏وَ الْأَئِمَّةِ الْهُدَاةِ الْمَهْدِیین سِیمَا خَاتَمُ الْأَنْبِیاءِ وَ خَاتَمُ الْأَوْصِیاء عَلَیهِما آلَافُ التَّحِیةِ وَ الثَّنَاء بِهِمْ نَتَوَلَّی ‏وَ مِنْ أَعْدَائِهِم‏ نَتَبَرَّأ إِلَی اللَّه»

مقدم شما فرهیختگان نخبگان مسئولان محترم و علاقه‌مندان و ارادتمندان قرآن و عترت را ارج می‌نهیم. ایام سوگ و ماتم فاطمه زهرا(صلوات الله علیها) است این ماتم تحمل‌ناپذیر را به پیشگاه ولی‌عصر(ارواحنا فداه) تعزیت عرض می‌کنیم و از ذات أقدس الهی مسئلت می‌کنیم نظام ما و رهبر ما و ملت ما و مسئولین ما را در سایه قرآن و عترت همچنان محفوظ و سالم نگه بدارد.

در گرامیداشت مقام قرآنی و فقهی زنده‌یاد آیت الله هاشمی رفسنجانی(رضوان الله تعالی علیه) دو نکته را نباید فراموش کرد: اول اینکه از تراث‌های علمی این سیاستمدار نام‌آور این است که قرآن کتاب جهانی است و از آغاز ورود آن جهانی بودن را اعلام کرد و با جهان کار دارد و حوزه اسلامی یا ایمانی اعم از مسلمین و کلیمی‌ها و مانند آن، گوشه‌ای از برنامه‌های جهانی قرآن کریم است. از همان آغاز نزول قرآن در سوره «مدّثر» و مانند آن فرمود این کتاب ﴿نَذیراً لِلْبَشَر﴾[1] است ﴿ذِکْری‏ لِلْبَشَر﴾[2] است حقوق بشر را، حرّیت بشر را، شکوه و جمال و جلال بشر را در بردارد راه تحصیل آن را بازگو می‌کند، راه اجرایی شدن آن را نشان می‌دهد و مانند آن و برای رسیدن به محتوای جهانی قرآن کریم یک پژوهش محققانه خستگی‌ناپذیر لازم است و یک کوشش و تلاش همه ‌جانبه. آنچه از «زیارت جامعه» برمی‌آید که انسان وقتی به بارگاه ولی‌ای از اولیای الهی مشرف شد بعد از عرض ادب می‌گوید که «إِنِّی سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَکُمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَکُم‏»،[3] «مُحَقِّقٌ‏ لِمَا حَقَّقْتُمْ‏ مُبْطِلٌ لِمَا أَبْطَلْتُمْ»[4] یعنی در پژوهش‌های دینی من محقق دینی هستم که راه شما را طی می‌کنم، در سیاست‌های الهی من پیرو مکتب شما هستم که شما «سَاسَةَ الْعِبَاد»[5] هستید، من خط قرمزهای ولایی شما را همچنان حفظ می‌کنم.

مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی سالیان متمادی فقه را در مشهد و محضر اساتید نام‌آوری مثل امام(رضوان الله علیه) فرا گرفت. قرآن را تا آنجا که مقدور بود از مکتب علامه طباطبایی آموخت و سایر مسایل دینی را از محضر آیت الله العظمی بروجردی(رضوان الله تعالی علیه) و بزرگان دیگر همچنان امام راحل فرا گرفت از نظر فقهی صاحب‌نظر شد و علاقه‌ او نسبت به فقه این بود که حکومت دینی تشکیل شود قانون آن دینی، افراد هم قانون‌مدار و محصول آن هم فتواهای دینی و گرایش‌های روایی باشد. فقیه نام‌آوری هم در رأس این سیاست و حکومت قرار بگیرد تا از راهنمایی آن فقیه جامع، جامعه اسلامی طرْفی ببندد.

بنابراین آنچه در زندان مرقوم فرمودند از مطالب عمیق قرآنی، کاملاً نافع و امیدبخش است. آنچه که در بحث‌های فقهی مرقوم فرمودند خواه به صورت تقریر درس یا به صورت جزوه‌نویسی آزاد، آن هم برکات این حوزه است که حکومت را دینی می‌کند، مسئولین را متدین می‌کند، هدف والای شریعت را تشریح می‌کند و محصول حکومت را هم حفظ یک نظامی که بتواند به پیشگاه ولی‌عصر(ارواحنا فداه) تقدیم شود.

نکته دیگری که در جامعیت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی از نظر فقهی و قرآنی که محصول تلاش‌های خستگی‌ناپذیر و خالصانه و محققانه این دانشمند نام‌آور سیاسی است این است که در سوره مبارکه «آل عمران» قرآن کریم همان طوری که نظام ارباب و رعیتی مادی و اقتصادی را کلاً محکوم می‌داند، نظام ارباب و رعیتی فقهی و فرهنگی را هم محکوم می‌داند؛ می‌فرماید هیچ پیامبری کتاب الهی را رهنمودهای الهی را دریافت نکرد بعد به مردم بگوید: ﴿ما کانَ لِبَشَرٍ أَنْ یؤْتِیهُ اللَّهُ الْکِتابَ وَ الْحُکْمَ وَ النُّبُوَّةَ ثُمَّ یقُولَ لِلنَّاسِ کُونُوا عِباداً لی‏ مِنْ دُونِ اللَّه﴾[6] فرمود هیچ پیامبری، هیچ امامی، هیچ ولی‌ّای از اولیا الهی، معارف آسمانی را از خدا دریافت نکرد که بعد مُجاز باشد برابر قانون منحوس ارباب و رعیتی عمل کند بگوید حرف مرا بپذیرید اندیشه مرا ارج بنهید، هیچ پیامبری نمی‌گوید به طرف من گرایش پیدا کنید که من بشوم معبود شما ﴿ما کانَ لِبَشَرٍ أَنْ یؤْتِیهُ اللَّهُ الْکِتابَ وَ الْحُکْمَ وَ النُّبُوَّةَ ثُمَّ یقُولَ لِلنَّاسِ کُونُوا عِباداً لی‏ مِنْ دُونِ اللَّه﴾ که این یک نظام پوسیده و منحوس ارباب و رعیتی فرهنگی است لذا مرحوم آقای هاشمی رفسنجانی شورای فقهی را پیشنهاد می‌داد که مبادا تک‌رأی بودن، یک نظر خاص داشتن بر جامعه حاکم باشد و مردم ناچار باشند از یک رأی پیروی کنند؛ البته شورای فقهی به نظر واحد می‌رسد و از آن نظر واحد جامعه پیروی می‌کند.

غرض آن است که عمری را در خدمت فقه گذراند فقیه شد، عمری را در مشهد و محضر قرآن گذراند چه در زندان چه در خارج زندان مفسّر شد و نتیجه آن فقه و تفسیر این شد که اگر تحلیلاتی در نماز جمعه و غیر نماز جمعه داشت واقعاً محققانه بود و اگر فرصتی بیشتر می‌داشت هم بر فقاهت خود می‌افزود هم بر مفسّر بودن خود.

امیدواریم ذات أقدس الهی روح او را با روح شهدا و صلحا و صدّیقین محشور کند و بازماندگان معظم و مکرّمشان را صبر جزیل و أجر جمیل مرحمت کند و آثاری که ایشان در حمایت از رهبری داشتند آن آثار را همگان حفظ کنند و در محضر رهبر و در خدمت رهبر هیچ کوتاهی نکنند که نظام، یک نظام الهی است و با حفظ وحدت رهبری و حمایت از رهبر و حمایت از دولت و ملت و حمایت از اقتصاد سالم، امنیت سالم، امانت سالم، آسایش سالم کشور به مقصد والایش می‌رسد.

امیدواریم خدای سبحان این نظام را تا ظهور صاحب اصلی‌ آن از هر گزندی محافظت بفرماید! و هر خطری هست به استکبار و صهیونیست برگرداند!

من مجدداً مقدم همه مسئولان و دست‌اندرکاران و برگزارکنندگان این محفل وزین حق‌شناسی می‌کنم و از ذات أقدس الهی سعادت و سیادت دنیا و آخرت همه شما را مسئلت می‌کنم!

«غفر الله لنا و لکم و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته»

جهانگیری: با حمله موشکی به پایگاه عین الاسد ثمره شیرین و ماندگاری به جای ماند

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور نیز در این مراسم، آیت الله هاشمی را مبارزی توسعه گرا و آینده نگر توصیف کرد که در هر عرصه‌ای از خدمت که مجال می‌یافت، در عبور از بحران‌ها میراثی گرانقدر از خود به جای گذاشت.

وی با بیان این که این سالگرد امسال در شرایط خاصی برگزار می‌شود، افزود: در شرایط دشوار و غمباری هستیم و سخن بر زبان من هم مثل هر ایرانی دیگری به آسانی جاری نمی‌شود و اگر الزامی به حکم وظیفه، اخلاق و ادب در قبال یادبود دو شخصیت ممتاز ملی کشور؛ آیت الله هاشمی رفسنجانی و سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی نبود، ترجیح می‌دادم در برابر حادثه‌ها و فاجعه‌هایی که طی دو هفته اخیر کام ملت ایران را تلخ کرده است، همچنان سکوت و تنها با خدای خود در خلوت صحبت کنم.

وی تصریح کرد:​ دی ماه امسال برای همه ما و همچنین همه ایرانیان ساکن این سرزمین و کسانی که در نقاط دیگری زندگی می‌کنند تا به امروز در غم، نگرانی، دلهره و شنیدن خبرهای غیرمنتظره و در هراس از آینده گذشته است.

جهانگیری با اشاره به حوادثی، چون به شهادت رساندن سردار سلیمانی، جان باختن تعدادی از مردم کرمان در مراسم تشییع سردار شهید، سقوط هواپیمای اوکراینی و حادثه اتوبوس سوادکوه، گفت: برآوردن خواست ملت ایران و انتظار مقام معظم رهبری در تحقق انتقام سخت از دولت جنایتکار آمریکا که اعلام کرده بود اگر ایران عکس العملی انجام دهد ما ۵۲ نقطه ایران را مورد هدف قرار می‌دهیم، با حمله موشکی به پایگاه عین الاسد ثمره شیرین و ماندگاری به جای ماند.

معاون اول رئیس جمهور گفت: آن لحظه‌های تلخ هفته قبل از دی ماه که بی اعتمادی و چندپارگی حوادث آبان ماه، ملت ایران را دچار مشکلات زیادی کرده بود و نگرانی زیادی وجود داشت آن نگرانی‌ها به این لحظه‌های وحدت (تشییع سردار سلیمانی)، همبستگی، اعتماد و امید تبدیل و یک سرمایه اجتماعی برای کشور ایجاد شد و سرمایه اجتماعی کشور به عنوان مهمترین سرمایه مردم و نظام افزایش یافت.

وی با اشاره به حادثه هواپیمای اوکراینی ادامه داد: افسوس که سوگ جانباختن جمعی از نخبگان علمی و افتخارآفرینان میدان دانش در اثر خطای محاسباتی و غلبه شرایط جنگی بر مدیریت امور و همچنین پنهان نگهداشتن حادثه برای چند روز این فرصت عظیم ملی را در معرض تهدید قرار داد.

جهانگیری با اشاره به دیدارش با برخی خانواده‌های داغدیده حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی تصریح کرد: باید به آن‌ها حق بزرگی داد که گلایه، نقد و اعتراض کنند و نباید حق آنان نادیده گرفته شود؛ انصاف این است که در مدیریت بحران و ارتباطات بحران اشتباهات و خطاهای بزرگی اتفاق افتاد.

معاون اول رئیس جمهور گفت: باید ریشه ها، زمینه ها، ابعاد و پیامدهای این موضوع به درستی روشن و شناخته و با سرعت و قاطعیت اصلاح شود.

تحسین سردار حاجی زاده

وی با بیان این که من به سهم خودم سردار حاجی زاده را تحسین می‌کنم که مسئولیت پذیرفت و اعلام کرد «گردنم از مو باریک تر است»، اظهار کرد: در زمان وجود موفقیت، مسئولان از یکدیگر سبقت می‌گیرند که بگویند ما این کار را کردیم، ولی در زمانی که خطا و اشتباهی وجود دارد، شجاعت مسئولیت پذیری در چنین مقطعی بسیار قابلیت تحسین دارد.

وی تاکید کرد: نیروهای نظامی حافظ مرزها و امنیت کشور هستند و تضعیف این نیروها در هیچ شرایطی به ویژه شرایط پیچیده منطقه ما به مصلحت ما نیست.

محمد هاشمی: آیت الله هاشمی رفسنجانی بازوی توانمند امام و رهبری بود

محمد هاشمی نیز در مراسم سومین سالگرد آیت الله هاشمی رفسنجانی، خیر مقدم به مهمانان، یاد و خاطره آن مرحوم و نیز سردار شهید قاسم سلیمانی را گرامی داشت.

وی با بیان این که به یاد مردی از دیار رفسنجان، قم، تهران، جماران و ایران گرد هم آمده ایم، گفت: مردی از جنس گفتگو و مردی که آفتاب بهاری در پیشانی داشت و قطب نمایی از جنس وحدت داشت که قلب‌ها را به قبله گاه اعتدال و دل‌ها را به سجده گاه آرامش و دست‌ها را به دریای وحدت گره می‌زد.

هاشمی با بیان اینکه آیت الله هاشمی رفسنجانی چهره‌ای ممتاز بود، افزود: او بازوی توانمند امام و رهبری و زبان گویای انقلاب بود؛ او ابتکار و نوآوری را همواره با اقدامات شجاعانه و متناسب با اقتضای زمان و مکان بی هیچ پروایی انجام می‌داد. مردی که خمینی کبیر درباره او گفت: بدخواهان بدانند هاشمی زنده است، چون نهضت زنده است.

وی در پایان اضافه کرد: در سوگ آیت الله هاشمی رفسنجانی به درگاه خداوند عرض می‌کنیم پروردگارا اگر تو تکیه گاه ما نبودی بسیار زودتر از آنچه که تصور شود فرو می‌ریختیم.

انتهای پیام

منبع: صدا و سیما

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۱
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۰
  • اکبرم IR ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۶
    خاطره جدید نقل نشده؟